21.2.2012

24h designkisaa käydään tänä vuonna junassa matkalla Rovaniemelle

Yksi Rovaniemi Design Weekin tunnustapahtumista on 24h designkisa, joka järjestetään 22.-23.2.2012. Kilpailu käynnistyy Helsingissä keskiviikkona 22. helmikuuta muotoiluhaasteiden julkistamisella ja päättyy Rovaniemellä torstaina vuorokauden työskentelyn jälkeen. Helsingistä Rovaniemelle siirrytään päiväjunassa, jossa tiimit työskentelevät kisan ensimmäisen vaiheen. Toisen vaiheen tiimit työskentelevät Rovaniemellä muotoilukeskukseksi designviikon ajaksi muuttuvassa Lappia-talossa. Maailman pohjoisimman designviikon 24h designkisa toteutetaan tänä vuonna Rovaniemen ja maailman designpääkaupunki Helsingin yhteistyönä. Mukaan kutsutaan muotoilutoimistojen huippuja sekä Rovaniemeltä että Helsingistä.  Yhden helmikuisen vuorokauden ajan muotoilutiimit työskentelevät kehittääkseen molempien kaupunkien kivijalkayritysten toimintamahdollisuuksia.

- Kisa verkostoi kiinnostavalla tavalla kahden kaupungin kivijalkayrityksiä, sillä jokaisessa tiimissä on mukana myös yksi yritys molemmista kaupungeista. Jännittävä on sekin, että käytännössä melkein puolet kisasta käydään päiväjunassa Helsingistä Rovaniemelle, toteaa kisan tuottaja Päivi Tahkokallio. 

Muotoilutoimistoista mukana ovat Diagonal ja Rune&Berg Helsingistä sekä Advertising Kioski ja Treeform Rovaniemeltä. Kisaan osallistuvat kivijalkayritykset ovat helsinkiläiset Töölön Paperi Oy, Punainen Lanka, Liike ja Up with Kallio sekä rovaniemeläiset Kunnes Oy, Taito-Lappi, Vesalan luomu- ja lähiruokauppa Oy ja Väri Laitinen Oy. Tiimejä vahvistavat Lapin yliopiston muotoiluopiskelijat.  

- Kivijalkayritykset Rovaniemellä ja Helsingissä kohtaavat monia yhteisiä haasteita. Yritykset ovat usein pieniä ja niiden kehittämisresurssit ovat niukat. Kauppakeskukset lisäävät painetta kehittämiselle, pohtii Tahkokallio. 

Tiimit saavat tarkan tehtävänsä vasta kilpailun käynnistyessä. Muotoiluhaaste on ratkaistava tasan 24 tunnissa. Jokainen tiimi esittelee tuotoksensa Rovaniemi Design Weekin yrityksille suunnatun Business, Trends and Design -seminaarin päätteeksi Lappia-talolla. Juryn valitsema voittaja saa palkintonsa jo torstai-illan iltajuhlassa, mutta yleisö saa äänestää suosikkiaan netissä osoitteessa http://www.lapinkansa.fi/24hdesignkisa.

24h designkisan aikataulu

Keskiviikko 22.2.

klo 10.30
Kilpailun käynnistys Helsingissä, WDC2012-studio (Aleksanterinkatu 16-18)

klo 13.06-22.44
Kisatiimien työskentely junassa välillä Helsinki-Rovaniemi

Torstai 23.2.

klo 16.00-17.00
Tulosten esittely

klo 19.30
24h designkisan juryn tulosten julkistaminen, Lappia-talon Muotoilukeskus, iso näyttämö.

Yleisö voi äänestää suosikkiaan netissä osoitteessa www.lapinkansa.fi/24hdesignkisa. Äänestys käynnistyy torstaina 23.2. klo 17 ja päättyy lauantaina 25.2. klo 17. Yleisöäänestyksen voittaja julkaistaan sunnuntaina Lapin Kansassa ja netissä.  

Designjuna
  • 22.2. Helsingistä klo 13.06 lähtevä ja Rovaniemelle klo 22.44 saapuva juna nro IC49.
  • Konferenssivaunussa matkustaa 24h designkisan neljä muotoilutiimiä työstäen kisatehtävää.
  • Työ- ja elinkeinoministeriön alueelliset kehittämisverkostot, Luovien alojen verkosto, Innovaatioverkosto ja Hyvinvointiverkosto ovat varanneet 50 paikkaa vaunusta nro 5.
  • Mukaan on kutsuttu alueellisia toimijoita, jotka haluavat edistää muotoilua kehittämisen välineenä sekä juhlistaa samalla WDC Helsinki 2012- vuotta. Junamatkalla esitellään ja työstetään erilaisia ideoita.  

Taustaa 24h designkisasta

  • Rovaniemen Kehitys Oy:n järjestämä Rovaniemi Design Week ei vain esittele muotoilua, vaan muotoilun avulla kehitetään kaupunkia. 24h designkisa on yksi väline tähän. 
  • Tänä vuonna muotoilutiimit työskentelevät kehittääkseen Helsingin ja Rovaniemen kivijalkayritysten toimintamahdollisuuksia. Kisa järjestetään kahden kaupungin yhteistyönä osana WDC2012 Helsinki-Rovaniemi -hanketta. 
  • Viime vuonna vuorokauden mittaisessa kisassa muotoiltiin kaupan ja teollisuuden keskittymää Eteläkeskusta. Kisan voitti rovaniemeläisen muotoilutoimisto Puiston ehdotus, jonka mukaan Eteläkeskuksen näyteikkuna vuonna 2013 on "Kaarre - portti pohjoiseen". 
  • Vuonna 2010 neljä huipputiimiä ratkaisi Ounasvaaraan liittyvän muotoiluhaasteen ja vuonna 2009 ensimmäisessä designkisassa muotoiltiin Napapiiriä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti