14.12.2013

Wood Matters -näyttely Euroopan Metsäviikolla

Wood Matters – Innovations from forest -showroom esitteli metsällistä muotoilua ja puisia innovaatioita Euroopan Metsäviikon ajan 9.–13.12.2013 Hotel Santa Clausissa Rovaniemellä.


Wood Matters – Innovations from forest -showroom tutustutti kävijänsä suomalaiseen ja lappilaiseen metsäosaamiseen. Showroom esitteli metsien luovaa käyttöä materiaali-innovaatiossa ja designtuotteissa. Osansa saivat myös arkiset tuotteet, joissa metsän merkitystä ei välttämättä tule huomanneeksikaan. Showroomin sisällöissä ei ole kyse vain puisista tuotteista vaan niistä monista tavoista, joilla metsällä on merkitystä. Tässä kontekstissa esille pääsee innovatiivisia tuotteita puukipsistä purukumiin, puisista silmälasinkehyksistä vaatemuotiin ja kompostoituviin kartonkipikareihin sekä arktista muotoiluosaamista puuhuonekaluista metsän antimiin. 

Wood Matters – Innovations from Forest showroomissa edustettuina ovat: Annelin yrtit ja karkit, Arctic Snow Hotel, Arkheen, Artek, Detria, Genelec, Hornwork, Huhtamäki, IreneMikaela, Isku, Kraa Kraa Eyewear, Littlefinland, Lovi, Nanso, OnBone, Paperivalo, Pilke Lights, Puusepänliike Pihlaja, Treeform, Uniq Design, Wood City, Woodnotes. Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunnan muotoiluosaamista edustavat Annika Heikkisen, Maria Katajan, Jenni Marttilan, Arttu Niemisen, Pirita Norvannon, Maija Rautiaisen ja Henri Suhosen työt.


Wood Matters – Innovations from forest -showroom rakentuu metsästä myös näyttelyrakenteidensa osalta. Näyttelyrakenteet ovat pahvia, kartonkia, papera ja puuta. Näyttely esittelee myös yllättäviä tuotteita, joista löytyy puuta. Näyttelyn kierrätettävät materiaalit valmistuvat muun muassa Stora Enson ja Metsä Boardin pohjoisen tehtailla. Wood Matters – Innovations from forest -showroomin koottiin Rovaniemen Kehitys Oy:n ja Lapin yliopiston WDC2012 Helsinki–Rovaniemi -hanke yhteistyössä Metsähallituksen kanssa. Näyttely rakennettiin mittatilauksesta Euroopan Metsäviikolle, Metsä 2013 -kokousta silmällä pitäen. 
 

Treeform Oy:n suunnittelema ja valmistama Kammi on kevyt ja helposti koottava näyttelytila, joka kehystää näyttelytilassa Littlefinlandin värikkäitä poronnahkaisia tyynyjä, paperivalon paperisia valaisimia ja Puusepänliike Pihlajan Suutari-sarjan pöytää. Katossa komeilee Hornworkin poronluinen kattokruunu.
 
Pilke valaisin rakentuu puuviilupalasista. Kauniit ja kevyet, muunneltavat Arkheenin sisustukselliset tilanjakajat ovat myös viilua. Woodnotesin matto ja verhot ovat paperinarua.

Kraa Kraa -silmälasikehykset on tehty puusta ja ne pysyvät miellyttävän lämpiminä myös pakkasella. Taustalla näkyy Irene Mikaelan suunnittelemia upeita puisia asusteita.
 

Nanson vaatteissa käytettävä viskoosi on myös puupohjainen materiaali. Vierestä löytyvät Marita Huurinaisen puiset Wave kengät.Harri Koskisen Genelecille suunnittelemat M-sarjan kaiuttimet ovat puupohjaista komposiittimateriaalia. Onbone Woodcast –kipsi valmistetaan puuhakkeesta ja biohajoavasta muovista.


  Huhtamäen paperikupit ovat täysin biohajoavia.


Iskun Kaava -tuoli on valmistettu UPM Gradasta. Lappsetin ulkoliikuntavälineistä löytyy myös puuta.


Uniq Designin Esa Niiraisen suunnittelmissa rullalaudoissa on käytetty puuta sekä valmistus- että pintamateriaalina.


Lapin yliopiston muotoiluosaamista oli myös esillä näyttelyssä. Kuvissa Jenni Marttilan suunnittelema Keinu, jossa voi keinua myös sivuttain, Maija Rautiaisen Wave effect -valaisin ja Annika Heikkisen Kartio-lasin ympärille pujotettavat tuohivyötteet. Seinällä esittelyssä on Maria Katajan turkiksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti