6.9.2013

Jo aavistus arktisuutta muotoilusyksyyn – Arktisen Muotoilun yhteisosasto jälleen Habitare designmessuille

Muotoilusyksyyn sekoittuu jo aavistus talvea, kun raikas tuulahdus pohjoisesta tuo Habitare 2013 -messuille Arktisen Muotoilun parhaimmistoa. Suomen suurimpina huonekalu-, sisustus- ja designmessuina tunnettu Habitare järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 18.22.9.2013. Niin ammattilaisten kuin kansankin keskuudessa suositut messut satoine kotimaisine ja ulkomaisine näytteilleasettajineen tavoittivat viime vuonna noin 57 000 kävijää. Yleisövirta saavutti hyvin myös WDC2012 HelsinkiRovaniemi -hankkeen kokoaman Arktisen Muotoilun putiikin, joka menestyksen siivittämänä suuntaa messuille jälleen.

Arktisen Muotoilun yhteisosasto (2e40) tuo Habitaren sisustamisen pientavarat -alueelle kahdeksan arktisuudesta inspiroitunutta yritystä. Luonnonmateriaalit, pohjoisen valo, harkitut muodot ja vähäeleisyys – näillä sanoilla kuvataan usein arktista muotoilua, ja ne yhdistävät myös mukana olevia muotoiluyrityksiä. Pohjoisen paloa ja valoa, luonnonmateriaaleja, viimeisteltyjä muotoja sekä arjen iloa ja oivalluksia esittelevät Habitaressa Akmeelikoru, Arkkitehtitoimisto N-A-M, Everyday Design, Lauri-tuotteet, Muotoiluhuone Tuokio, Paperivalo, Puusepänliike Pihlaja sekä Ságat.

Akmeelikoru valmistaa Rovaniemellä käsityönä kulta- ja hopeakoruja, jotka saavat innoituksensa Lapin karusta luonnosta, vuodenaikojen vaihtelusta ja rikkaasta tarinaperinteestä. Laadukkaista materiaaleista syntyy ainutlaatuisia teoksia, ikimuistoisia kuin ensilumen hiutaleet. Teoksia luo studiossaan myös paperitaiteilija Sirpa Kivilompolo, jonka käsin valmistetusta paperista muotoutuu muuan muassa näyttäviä lyhtyjä, valaisimia ja onnittelukortteja. Paperivalon tuotteissa vesileiman avulla aikaansaadut kuviot, tarinat ja viestit kuultavat kauniisti valossa.
Arkkitehtitoimisto N-A-M Oy:n yrittäjä ja vastuullinen suunnittelija, arkkitehti Sipi Hintsanen, jalostaa unelmista kauniita, käytännöllisiä ja elinkaaritaloudellisia kokonaisuuksia. Esimerkkinä näistä Elli, jatkettava ruokapöytä, jonka innovatiiviselle jatkomekanismille on myönnetty hyödyllisyysmallisuoja. Vankkaa pohjoista huonekaluosaamista edustaa myös Puusepänliike Pihlaja Oy, joka on puusepäntöihin ja massiivipuisten huonekalujen valmistukseen keskittynyt yritys. Pihlajan käsissä syntyvät niin yksilölliset huonekalut kuin julkikalusteetkin. Perinteisistä aihioista, kuten vaikkapa suutarinpöydästä, löytyy moderneja ja ilmavia kalusteita.Piristystä lähestyvään talveen tarjoaa Muotoiluhuone Tuokio nuoren suunnittelijan tuoreella otteella. Sanni Takkinen luo iloisista ja värikkäistä kuoseistaan muun muassa erilaisia paino- ja sisustustuotteita arjen piristykseksi. Everyday Design haluaa vaikuttaa positiivisesti ihmisten elämään luomalla käytännöllisiä tuotteita, jotka helpottavat arjen rutiineja. Toimivien käyttöesineiden suunnittelu ja materiaalit varmistavat niiden pitkäikäisyyden. Selkeälinjaiset ja tyylikkäät tuotteet kestävät, myös aikaa.Perinteet ja käsillä tekemisen taito elävät myös tässä päivässä. Lauri-tuotteet on jo vuodesta 1924 lähtien työstänyt uusiutuvia luonnonmateriaaleja kuten poronsarvea ja pohjoisia puulajeja kauniiksi käyttö- ja koriste-esineiksi, joiden arvo säilyy. Seija Ranttilan saamelaiset juuret näkyvät hänen moderneissa Sàgat -tekstiileissään vahvana ja rikkaana kuvio- ja värimaailmana. Perinteisten saamenkäsitöiden lailla Ságat -tuotteet ovat kestäviä, laadukkaista materiaaleista huolella ja taidolla valmistettuja.Esillä on myös Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunnan osaamista. Lapin yliopiston teollisen muotoilun opiskelija Juho Rohila tuo Habitareen esille yhdessä graafikko Eero Tähtisen kanssa suunnittelemansa tv- ja sohvapöytänä toimivan tammisen Planon.

Painolaatuiset kuvat löytyvät osoitteesta: https://www.dropbox.com/home/Habitare%202013%20%281%29/Habitare_Presskit


Habitare Helsingin Messukeskuksessa 18. – 22.9.2013.

Messut avoinna:
Ammattilaisille: 18.–19.9. klo 10–18,
Yleisölle: 20.9. klo 10–19, 21.–22.9. klo 10–18.

www.habitare.fi

Lisätietoja:

WDC2012 HelsinkiRovaniemi
Pia Lillberg, projektipäällikkö
Rovaniemen Kehitys Oy
Puh. +358 (0)400 922 741
pia.lillberg@rovaniemi.fi
www.rovaniemenkehitys.fi
www.facebook.com/rovaniemiwdc


Rovaniemen Kehitys Oy:n ja Lapin yliopiston toteuttama WDC2012 Helsinki
Rovaniemi -hanke jatkaa pohjoisen muotoiluosaamisen esille tuomista ja muotoiluyritysten liiketoiminnan vahvistamista Habitare 2013 messuilla Arktisen Muotoilun osastolla (2e40).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti