DesignMarch Reykjavík Grand Opening Listasafn Reykjavíkurissa keräsi torstaina 14.3. väkeä taidemuseon täydeltä juhlistamaan viidettä kertaa kaupungin täyttävää HönnunarMarsia.
Tässä yksi upeista DesignMarchin tämän vuoden identiteettiin kuuluvista kirjaimista. Lue lisää hauskasta idesta täältä.
DesignMarchin järjestäjien mukaan Suopunki - Design from Lapland kuuluu tapahtuman kansainvälisten osallistujien ensimmäiseen aaltoon. Se oli yksi syy siihen, että näyttely keräsi valtavasti huomiota osakseen. Kävijöitä kiinnosti, miksi lappilaista muotoilua nähdään juuri Islannissa. No, monestakin syystä. Lappilaista ja islantilaista muotoilua yhdistää rakkaus luontoon ja luonnonmateriaaleihin sekä inspiroituminen luonnosta. Monen festivaalivieraan suusta pääsi, että tämähän muistuttaa islantilaista muotoilua! Niinpä. Pohjoismaista yhteistyötä ei myöskään koskaan ole liikaa, ainakaan reuna-alueiden kesken. Tätä mieltä oli myös näyttelyyn tutustunut WDC Helsinki 2012 -vuoden tuottaja Katarina Siltavuori, joka oli kovin ilahtunut kahden muotoilupääkaupunkivuoden satelliittikaupungin kimpasta.
Kahdeksalta torstai-iltana juhlittiin DesignMarchin Harpan näyttelyiden avajaisia. Suopunki - Design from Lapland oli yksi DesignMarchin Harpassa komeilleista näyttelyistä. Harpa rajautuu mereen ja kaunis merimaisema avautui näyttelystä. Luonnonvaloa riitti ja tila eli valon mukaan.
Avajaisohjelmana nähtiin videokooste, joka esitteli muun muassa Rovaniemen kaupunkia, Rovaniemi Design Week -tapahtumaa, Dama-verkoston työpajoja ja Jokivalkeat -tulitaidetta.
Väkeä riitti pitkin avajaisiltaa. Olimme kuulleet huhua, että DesignMarchin aikaan tuntuu kuin koko kaupunki osallistuisi festivaaliin. Se osoittautui paikkansapitäväksi!
Keramiikkamuotoilua näyttelyyn toivat rakukeraamisia sisustusesineitä valmistava Maari ja Lumikudos -sarjan suunnittelija Tarja Alahuhta. Jenni-Liisa Ylinivan Fobia -tuotemerkin kierrätetyistä villapaidoista valmistetut pipot ja lapaset sopivat hienosti Islantiin, jossa villa on yksi tärkeimmistä materiaaleista.
Akmeelikorun hopeiset korusarjat saavat vaikutteita muotoihinsa Lapin luonnosta, vuodenaikojen vaihteluista ja rikkaasta tarinaperinteestä. Vitriinissä myös Mauri Härkösen damastiteräksinen Damascus Steel Jewelry -korusarja ja Marjo Kujalan uutta värillistä laserleikkausmenetelmää hyödyntävät teräksiset Huurre -lasinaluset.
Kaisa Sirénin poronnahkaisten tyynyjen pehmeys ja tyynyihin printatut Kaisan upeat kuvat herättivät näyttelyssä ihastusta. Tyynyt on ommellut Eila Puhakka. Kuvassa tyynyjä ihastelee rouva, joka paljastui Suomesta aikoinaan Islantiin muuttaneeksi farmaseutiksi.
Vaikka lappilainen ja islantilainen muotoilu kieltämättä jakavat asioita keskenään, oli Suopunki - Design from Lapland -näyttely kuitenkin selkeästi omaleimainen. Luonnonmateriaalit, harkitut muodot, viimeistelty jälki ja tietynlainen vähäeleisyys yhdistävät näyttelyn tuotteita. Näyttelyn tuotteita ihasteltiin, tutkittiin ja testattiin tarkkaan. Netta Korhosen Spider-jakkaroille ja Jenni Marttilan Keinulle riitti koeistujia. Tuotteiden materiaaleista, yksityiskohdista, taustoista ja saatavuudesta olivat todella kiinnostuneita niin DesignMarchin yleisö, muotoilualan ammattilaiset kuin mediakin. DesignMarchilla kävi kuhina, kun festivaalivieraita saapui paitsi kaikista Pohjoismaista myös esimerkiksi Saksasta, Puolasta, Iso-Britanniasta, Japanista ja Yhdysvalloista. Tapahtuman yleisön ikäjakauma noudatti myös selkeästi periaatetta "Muotoilu kuuluu kaikille".
DesignMarchin ohjelmaan kuului myös laaja kattaus muotia ja Reykjavík Fashion Festivalin näytöksiä nähtiin lauantaina Harpassa. Näytökset saivat muotialan ihmiset liikkeelle Harpan näyttelyihin. Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan vaatetusalan opiskelijoiden, Sanna Konolan ja Pirita Norvannon, muotikuvat herättivät kiinnostusta. Elisa Käyrän Taikalintu -kuosi oli näyttävä elementti ja istui hyvin Harpan värimaailmaan.
Ulla Järven Tokka -kuosi kuvaa perinteistä poronsarviteemaaa raikkaalla ja modernilla tavalla. Krista Korpikosken modulaarinen kokonaisuus Spring Ice muuntautuu säilyttimestä istuimeksi ja tasoksi, ja moduuleista voi koota erilaisia kokonaisuuksia. Etualalla Annika Heikkisen origamihenkinen \re/news\ -valaisin, joka on tehty käytetystä painopellistä. Sisäpuolelle on arkistoitu Lapin Kansan uutisia!
Jaurin jaloteräksiset käyttö- ja sisustusesineet viehättävät materiaalillaan ja muotokielellään oltiin sitten Suomessa, Hollannissa tai nyt Islannissa. Valaisinmuotoilua näyttelyssä edusti myös Netta Korhosen Tikut -valaisin, jonka tyyli muuttuu sen mukaan montaako valaisimen kolmesta tikusta käyttää ja miten.
DesignMarch Reykajvík on nyt tältä vuodelta onnistuneesti paketissa. Osallistuminen toi Suopunki - Design from Lapland -näyttelyn muotoilijoille paljon näkyvyyttä ja arvokkaita kontakteja. Islantilaista muotoilua nähdään ehkäpä vuorostaan Rovaniemi Design Weekilla 2014. Kiitos DesignMarch Reykjavík, takk fyrir!
Tietoa Suopunki - Design from Lapland -näyttelyn tuotteista ja muotoilijoista
Lisää kuvia näyttelystä
DesignMarch tunnelmia muun muassa täällä ja täällä.
________________________________________________________________________________
Suopungista Kielaan. Seuraavaksi Arktisen Muotoilun näyttelyvankkurit suuntaavat Milano design-viikolle, joka järjestetään 9.-14.4.2013. Siellä nähdään näyttely Kiela - Design from Lapland. Lisätietoja osallistujakaartista luvassa pian!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti